Monday, December 28, 2009

Sekolah Tuanku Abdul Rahman Ipoh




"salam haikal.mumy br sampai kat Ipoh.nostalgia tempat haikal belaja for 5 year"msg form my mum on 23rd of september 2009.

when i read dis msg..it realy make me mis dat skul..

i miss da homesick smell..
i miss da field..
i miss da yellow block..
i miss da canteen..
i miss da rugby post..
i miss da peoples there..
i miss da teachers..
bt on top of all..
i miss da memories wit my siblings(starian 048)

dis skul realy teach me from zero to who am i nw
how to respect seniors
how to tackle perangai org pelik2
how to deal wit oldies emotion
how to give and take
how to escape witout KANTOI!
last but not least
dis is life

Saturday, December 26, 2009

who knows(from me to all starian 048)


*dis post apparently 4 all my siblings at STAR IPOH from 2004 til 2008.bt if outsider wana read it.to b my pleasure.bt then kalo x phm.naseb la.it all about how i saw the changes happen to my frens along the way they growing up from a hingusan boy to sumtin dift!dun wory aku x mention name krng.keh3.

+who knows bdk yg slalu tido katil org time f1 one day gona b a pilot?
+who knows bdk yg nangis sebab org bg die 10 nick names nk jd engineer?
+who knows bdk yg da kua skola 2 minggu then msk blk bt then nw nk jd "sir"?
+who knows bdk yg baek lua pdng tp ganas dlm pdng rugby gona end up as geologist?
+who knows bdk yg pendek dan gemok gona hv 'miawwy' gf n sumday gona b ur financial advisor?
+wko knows bdk yg dulu org pngl toyol gona b usahawan MLM berjaye?
+who knows bdk yg slalu down dlm pdng rugby gona b an architect?
+who knows budak jambu mate besa gona b aeroplane engineer?
+who knows bdk usha porn nw da ade gf n msk IIUM!
+who knows sum1 who owez buy a bunch of nasi lemak wil be a banker!
+who knows dat gigi boy gona b an engineer n not to mention mat rempit
+who knows bdk yg jambu2 putey gona b a lawyer?
+who knows a selayangan player gona b an international player
+who knows dlm kelipan sebelah mate bdk itu akan terbina sebuah lebuh raye(sivil engineering)
+who knows bdk yg slalu pam angin gona b an english teacher n oso fashion designer?
+who knows bdk yg maen bola cm teba roti canai gona b an accountant
+who knows bdk yg ade gosip wit amirul musollah time f1 gona b cikgu pj!(ckg paling disayangi)
+who knows sum1 who realy hot tempered gona hv frens?(sory bro.lame x kaco hang.aku kn disaster ko)
+who knows bdk yg slalu buat lawak gona b a runner n oso an econimics
+who knows bdk yg dikatekan patut di rejam(sejenis reptilia) gona b a doctor.
+who knows bdk yg x pndi bercakap da bley pangkah org n gona fly to japan?
+who knows bdk yg catit name bdk bising time f1 gona b a UK-rian docs
+who knows bdk yg chubby gebu2 mcm apam gona b engineer oso(aku x leyh lupe ayat ko "makanan kat arau nie murah gile gory")
+who knows budak pendiam n pandai maen takraw dan juga personality cm ustz wud do MLM bisnes?

*kepada sape yg x termasuk dlm list.im so sory..bkn x nk masokkan.pnt nk tulis.mayb next time korang akan ade gak.aku nk buat nie time old boy weekend

Wednesday, December 23, 2009

a comic from starian n its funny!

*y u shud read dis comic?pic dlm comic nie sume adelah pic yang diambil time kenduri kat umah aku+reunion batch ke pangkor.im just stunned when i saw how creative my frens are smpi bley ambek pic2 lame then buat jd comic.criusly lawak!






























Thursday, December 17, 2009

Tossing the coin for english class


english class at egypt!wargh!seriously better u learn from 8 years old student at KUMON!bkn nak kutok or wat ever bt then lecture yang aja pon mate ngantok n steam je..hadoyai..

bout those tossing coin thingy..hehehe.dlm cals anatomy lab hanif ask me "weyh arip.ko nk g class bi?"then my answer was "aku cm saket tengkok je".then..we start making up new theory!if we wana go to english clas we hv to toss da coin.then?how to determine which side wud b not to clas or hv go to THE CLAS!.bt then hanif come wit bright idea.weyh kan kat coin 1 L.E egypt nie ade firaun n the other side ade tulis jawi.so kalu firaun ktrg x yh g la.yela firaun kn jahat.die la ajak kite escape clas nie.then i just gv him sum naive guy face tande setuju!

.after anatomy lab clas hanif+amin+me when to buy sum foods..ntah ape ntah name die bt nice!got meat n macaroni.tibai jela.then bermulelah journey ktrg ke kelas english..just to toss the coin in front of the class.smpi kat depan pintu ktrg bertige kuakn duit 1 L.E coin.tp amin ckp "weyh aku x de".then i gv him 1.nw 3 of us holding the coin...

da rules are like dis.
1. It must be done infront of the clas
2.there must be 3 of us.not just 2!
3.using the 1 L.E coin ONLY
4.must be 3 rounds of tossing.
5.if 2 or 3 of the coin show pharaoh dat round the pharaoh wins! or vise versa

the result for today!
1st round=2 arab and 1 for pharaoh=arab wins!
2nd round=2 pharaoh and 1 arab=pharaoh wins!yeay!
3rd round=3 pharaoh!yeah balik!

Wednesday, December 16, 2009

Layang-layang terputus talinya

baru2 ni ade sumtin berlaku di bumi zagazig yang baru ku pijak ini.secara simple nye ia berkenaan sebuah blog yang di tulis mengenai pelajar2 zagazig bercuti bersama-sama(guys+gurls).tetapi penulis blog itu memaparkan gambar2 pelajar2 ini dan ia hangat diperbualkan di kedai-kedai ish dan kedai2 syisya seluruh Mesir termasuk di kedai2 asob jugak!.hal ini bertambah hangat apabila seorang daripada ahli rombongan tersebut membuka tudung sepanjang rombongan ini.

banyak komen yang dilemparkan kepada penulis blog mahupun kepada si pelaku(yang membuka tudung).ade yg mengatakan si penulis blog tidak berdakwah secara berhemah.ada juga mempersoalkan mengapa perlu di letakkan gambar2 mereka.tidak kurang juga yang mempersalahkan si pelaku dengan mengatakan she deserve dat.or wat eva.

saye nie baru setahun jagung..bab2 agama ni lagi kurnag di dada..masih dalam usaha menimba ilmu duniawi dan akhirat.sebenarnya saya x mau pon post bout dis thing.tp bile ustaz smart circle saya berkata "haikal ade blog?kalo ade blog ape kate enta post sumtin pasal bende nie.dari pandangan enta lah".almaklumlah.aku ni byk ckp time smart circle.sebelum sy nk start memberi pandangan berkaitan hal ini saya nk mintak maaf dulu kalo ade salah ape2 nnt n klu salah tolong betolkan n oso i write dis thing base on my experience

kepada:penulis blog
mungkin awak seorang yang sangat bersemangat untuk berjuang menegakkan syiar Islam.bagus!insyaAllah niat awak tu sangat mulia.saya hormati pandangan awak untuk menulis blog tersebut.namun mengapa kita lihat sirah Nabi Muhammad S.A.W ada mengariskan tentang dakwah secara berhemah?kita dapat lihat baginda mendakwah keluarga baginda dahulu.kemudian berperingkat-peringkat sehingga berjaya membina sebuah negara Islam pertama di dunia dan akhirnya menjadi empayar Islam yang agung!mengapa saya katakan cara anda kurang berhemah?kerana awak memaparkan gambar2 si pelaku dengan alasan mereka meletakkannya di facebook.yes.they r.bt then if u post sum pictures bout you at facebook then others take dat n post it back on their blog n say bad thing bout u.wat do you think??.banyak hadis dan ayat Al-Quran yang menerangkan bahawa kite perlu menjaga aib orang.saya x nak postkan hadis2 dan ayat Al-Quran tersebut.dan saya percaya awak tahu mane perlu di rujuk perkara ini.saya dahulu semasa di sekolah,kalau dapat tahu sumtin yang rare bout sum1 or perkara yang memalukan.4sho sy akan gelak dan hebohkan kepada orang lain.tetapi 1 kejadian telah menimpa diri ini.dan saya sangat berharap rakan-rakan saya yang melihat kejadian itu untuk tidak memberitahu kepada orang lain.dan mereka lakukan.Alhamdulillah..dan kini insyaAllah saya dah berubah.kalo tidak 100% atleast 50%.

kepada:si pelaku
i hv check ur back ground..u hv such a great background n ur life was coloured nicely.n rasenye ilmu agama di dalam dada awak tinggi berbanding saya.x mengapa.mungkin ade factor yg tersembunyi membuatkan awak bertindak sedemikian.tp saye mintak 1 je.cube bace background Rabiatul Adawiyah..she hv da same path wit you.n i realy adore her.theres never to late.n saye doakan agar awak dapat berubah menjadi insan yang lebih baik .InsyaAllah.


Monday, December 14, 2009

Program Usahawan Muda Part 2(The End)

2008 menyaksikan penentuan,dapatkah syarikat Golden Zenith beraksi di pentas kebangsaan.namun pentas negeri harus di tempoh dahulu.

Konvensyen Usahawan Muda kali ke-12 peringkat Perak
ianya berlangsung selama 2 hari 1 malam di Safari Resort di Kuala Kangsar.STAR dah la x jauh dr K.K tp merupakan team last sekali yang check in.org da nk abes sesi ceramah 'how to make an excelent presentation' br kami smpi.masuk je meeting room semua tgk.dah la semua laki berpakaian t-shirt serba hitam.adoiyai..malu gak aku time tu.then da abes sesi tu.drng buat sesi undian untuk menentukan sape buat persembahan dulu esok harinya.die suro semua CEO p kat depan.aku pon p la..rupe-rupenye.aku sorang CEO laki!pergh!ape da nk jd nie?tp x pe,sesi undian dijalankan dan mungkin aku lucky dat time.dpt buat persembahan last skali!muahahah!
hari persembahan dah tiba.tp kami maseh bgn lambat.almaklumlah.last skali present kn?hahaha.time present tuh..semua org ade.penoh ballroom tuh.cuak gak aku dat time.tp..berkat kerjesame dlm team.semua lancar!n ktrg di nobatkan sebagai syarikat terbaik negeri perak.tp aku rase nape ktrg menang sebab care ktrg jwpn soalan juri la.


video

Konvensyen Usahawan Muda kali ke-12 peringkat Kebangsaan
konvensyen nie berlangsung kat UITM Shah Alam,sronok beb.walaupun aku org selangor tp proud dpt wakil perak.hahaha.nk di pendekkan cerita.kami di undi as kumpulan number 13 yg buat persembahan.di sebabkan dekat je uitm shah alam ngan umah aku.parent pon dtg supprt!best!tp b4 ktrg start je persembahan ade ura2 mengatakan yang negeri pembangkang a.k.a perak,selangor n yg sewaktu denganya x boleh menang ape2 pertandingan!wat!hey ktrg bdk2.bkn ktrg pon yg undi!so nasihat yang telah diberikan oleh CEO perbadanan negeri Perak time tu En.Azizan(uncle azazil) x akan ku lupe kan "weyh alang2 dah x boley menang.korang lawan je ape yg juri cakap".kate2 tu mmg memberi semangat kat ktrg!masuk2 je hall aku da tegelak sebab time set up sume brng ade plak brock p langga ngan zarif smpi tejatoh mic.hadoi..tp aku mulekan presentation ngan penuh ceria dan serius ckit.hahaha.da selesai sume..tibelah mase yang ditunggu2..sesi soal jawab ngan 12 org juri!pergh!sungguh seronok!alhamdulillah kami dinobatkat as Persembahan terbaik je.ok la tu.x dpt syarikat terbaik pon.nk tgk video kebangsaan sile lah cari di youtube

Saturday, December 12, 2009

Program Usahawan Muda Part 1


Grand Diner at Persada Johor

tetibe teringat psl Program Usahawan Muda (P.U.M) bile junior aku ckp next year my skul dah x nk hantar wakil for this thing.reason???student shud holding da books nt selling goods or wateva.haiya..pembelajaran di luar bilik darjah itu perlu!dis is one of them!bt nvr mind..let us recall my sweer memories with P.U.M

2007
aku terpilih masuk kelab usahawan muda skolah aku.HAPPY gile!eventho time f1 til f3 aku kelab sahabat sastera(aku just mencube je!).then masuk club nie..dapat la tanggungjawab ckit.so ktrg pon start la berniage dengan name syarikat GOLDEN ZENITH!trademark ktrg company ape?nasi lemak cik sal.gerai die kat depan green town mall.org ipoh tau la.hahaha.sebab pe popular nasik lemak die?sebab die bg telo goyang..fuh..terbaik..bt then bulan 6 b4 cuti sekolah tengah tahun,ckg ckp ktrg dapat wakil Perak g Konvensyen Usahawan Muda kali ke-11 kat Johor Bahru n cikgu nk hantar board director g wakil la.ktrg masuk pertandingan buka booth kat Plaza Kota Raya.pergh kat cnie mmg payah.yela nk menjual tudung+labu sayong ape sume.dah la skola sume laki bai,x ke payah.ade mak cik tu tyn aku "dik nie tudung bawal ke?"..aku tanpe membuang mase lagi menjawab "a'a mak cik.nie mmg tudung bawal.baru naek dari laut.mate die jernih lg."hahaha.tp mungkin rezki ktrg.sume bende ktrg jual sold out!



Ahli Lembaga Pengarah Golden Zenith Sdn. Bhd


p/s:nantikan part 2.tahun 2008.ktrg diberi peluang untuk wakil Perak!!!m bertanding syarikat terbaik!

Thursday, December 10, 2009

What people said bout im goin to Egypt

STARian

1.hahaha..gory..ko nk g Egypt.x penah terbayang dowh aku
2.gory ambek medic?hahaha.ko keje prank org je kat skola
3.aku x tau la ape jadi ngan patient ko nnt, abes ko buat experiment ngan drng
4.x nak aku bwk bini aku p kat hang
5.ya syeikh..denga cite hang nk p egypt..aku x leyh bayang dowh hang balik nnt blk pakai serban
6.abg gory btoi ke dpt p nk p egypt(junior f1 k.aku x suro pon drng pngl abg)
7.gory gud luck la weyh.buat batch proud ngan ko.
8.weyh..x sangka noe hang buat medic.dpt ko capai cite2 form 1 ko.
9.gile ah..gory lepas nie jd doc.kalo la patient ko tau ko cmne kat skola dulu

Teachers

1.Ariff! ur goin to egypt?btr watchout wit da parties there.lg trok dr party kat U.K.(Madam Jue)
2.Tahniah Ariff ,terbukti sifat kepimpinan kamu berjaya memandu kamu untuk membuat keputusan yang betol(Cikgu Asiah)
3.Ya Allah..anak murid saye nie..ckg doakan kamu yerk Ariff.(Cikgu Kamariah)

*actly byk lg.tp nie antare yang dikenang.yang laen stil ade dlm inbox


to everyone who wish me.thanks..doakanlah aku berubah.kepade STARian..siap hang pa noe..tgk Old Boys Weekend nnt!another 20 years!


time aku dulu kat STAR


nie aku selepas 2 bulan lebih kat Egypt





insyaAllah another 6 years.doakan lah

Saturday, December 5, 2009

The Fallen Leader

dah lame aku nk tulis pasal nie.sejak dr form 1 lg.aku observe bende nie.The Fallen Leader nie maksudnye ketua yang satu hari die dah x jd ketua dan selalunye mereka akan memberontak.knape nie terjadi?sebab drng x boleh bekerjesame dengan org laen ke?sebab drng tau mengarah je ke?or sebab tittle atau ego mereka?

mcm time sy form 1.tiba di Sekolah Tuanku Abdul Rahman(STAR) tanpa sebarang pangkat ataupun apa2 yang speacial bout me.bile minggu orentasi.berjumpa rakan2 baru.bertanyakan biodata mereka.80% adalah ketua pengawas semasa di sekolah rendah.terbit rase inferior di dalam hati.tetapi..bile selepas 5 tahun berlalu.mereka2 ini lah yang menjadi rebellious atau pun selalu buat kes.knape?knape nie terjadi?adakah bakat kepimpinan mereka digunakan ke jalan yang salah?ataupun mereka tidak suka berada di bawah pimpinan ketua mereka semasa di STAR?

hal ini bukan sahaja terjadi ketika di sekolah menengah.tetapi di universiti juga.ada saja rakan yang di sekolah menengah menjadi head prefect la n macam2 lagi.dan mereka masih terbawa2 sikap kepimpinan yang tidak disalurkan ke jalan yang btol dan ingin dihormati seperti dia seoran ketua.bkn semua.segelintir je pon.yang lain sempoi2 je.kita kene sedarlah diri nie sape.forget bout da past.u came here wit 0.if u want sum tittle.go 4 it!bt on da ryte side pls..

da same thing happen in Malaysia.we can see how Dato Seri Anuar Ibrahim try to gain his position back in the goverment.i dun want to comment much bout dis.u cn thnk it your self.

in a nut shell, knape semua nie terjadi?adakah benar pepatah melayu "harimau patah kuku lagi bahaya".bagi saya tugas seorang ketua itu berat sebenarnya.kerana seberat2 tanggungjawab adalah amanah.jika anda ingin menjadi ketua sebab mahukan nama.fikir-fikirkanlah.dan jika anda fikir anda layak menjadi ketua bergabunglah.kenapa perlu berlawan.tetapi pepatah cina mengatakan "Sehebat-hebat Maharaja ialah Maharaja yang tidak dikenali rakyat".bagi saya inilah seorang ketua yang hebat dan jujur.

Friday, December 4, 2009

duniawi atau duniawi+akhirat?

surau rumah bakan KL

yesterday after asar i went to cairo for sum concrete reason at rumah bakan KL.not for shopin k.hahaha.criusly penat dowh..dat morning ade training basket dr kul 8.30-11.23(br nk blaja maen basket kn.).tp aku mengagahkan diri gak g cairo tuh..

sampai je kat umah bakan tuh..aku g surau 4 maghrib praying...n oso isyak!hahaha!dapat jamak.jamak jelakn.then..rest jap kat dalam surau tuh..sddntly..tedengar disebalik tirai ade suare seorang wanita mengaji al-quran..YA ALLAH merdunya...tenang rase hati..(aku pon lpk lame la ckit kat c2.).bt criusly..tertarik dengan hanye mendengar die mambaca al-quran.tp aku x g cari pon dat gurl.just let it b.mungkin hanya nafsu yang drive aku nk berjumpa die.

da settle sume bende kat umah KL aku bergerak ngan hanif ke genena mall.yela.pnt2 dtg jauh2.x kn nk blk tros..da pusing2 ckit kat genena mall.tenampak kedai kek!wat!criusly besa gile kedai die.aku nie dah la rindu kek secret recipe!masuk la pusing2 dalam tuh..then tetibe..ternampak 1 pompuan nie..fuh..lawa+hot+ayu=full package.tp dis gurls free hair evntho mak die pki tdng.

conclusion die kat cnie.dalam 1 hari.aku diberi dua pilihan oleh ALLAH.untuk memilih seorang yang boleh membimbing aku ke jalan yang lurus ataupun untuk aku memilih jalan duniawi.pls gv me sumtime to make da dcsn.

Thursday, December 3, 2009

to my fellow STARian 048







weyh!crius dowh jeles kat korang!bley plak buat reunion!bt aku doakan dr jauh jela.semoga semua plan berjalan lancar(aku phm.dak star drng spontaneous je).hahaha.sedih plak bile tgk promo reunion.burger tc la.nasik benteng.haha.x pe.tu kenangan.bley la nnt buat video time oldboy weekend!(another 20 years)

Tuesday, December 1, 2009

hanif kene sengat lebah!


crius dowh..aku pnt gelak dah nie..

hanif tido umah aku mlm nie..

da dekat kul pagi da pon nie actly.bout 2.30 a.m

hanif yg td pegang buku physio menunjukkan tande2 untuk menyerah diri

then die menarik bantal

aku ngan baeknye mempelawe saratoga(selimut) aku


me ;"hanif,ko nk x saratoga aku?sejuk malam winter nie"

hanf :"x pela.aku da biase tido cmnie"

me:"alah ko malu2 plak.ambek jela"


die pon ambek la saratoga aku..

sambil perebahkan kepala ke bantal yang empuk dan menarik saratoga dengan muka penuh kesedapan

suddntly!

hanif :OUCH!aape nie dowh!wah!lebah sengat aku!

amin n me:hahahahahahahahwawwaawawwawaa!(x bley tahan nak gelak dowh!)


then amin g ketok lebah tu.nw sume da x bley tido balik.maen call of duty plak drng due tu