Wednesday, June 20, 2012

Habang Sasa-Sasa Dinasour

tanah tandus tapi banyak keajaiban

Peace Upon You. Sekarang ni bila sebut je AaronAziz..fuh..ramai wanita menjerit walaupun tahu dia sudah beristeri. Tidak kurang juga Fahrin Ahmad! Ada peminat yang tweet tak berbalas dengan Fahrin Ahmad pon sanggup keep on twitting him. Kenapa agaknya ya perkara ini berlaku? Adakah kerana ketegapan badan mereka? Haha

Mungkin ada yang mengimpikan bakal suami yang sasa, ala-ala habang-habanggym Jacob tuh kan. Secara umumnya ataupun bak kata omputeh, "kalau menghakimi buku dari luar", mungkin wanita-wanita di luar sana merasakan mereka akan bahagia dapat husband begitu. Yela, feel save gitu…kan? tapi siapa yang tahu di sebalik ketegapan mereka itu, terselit satu diet yang sangat ketat. Kene diet protein tinggi, carbohydrate tinggi, dan kurangkan fat contain dalam pemakanan. Jangan terkejut la nanti dah kahwin, masak tak ikut portion yang dikehendaki suami,ada yang suami tak makan then isteri plak makan hati ye?. Sebabnya jujur saya katakan,mereka yang disiplin sahaja dapat mencapai bentuk badan berketul-ketul sebegitu. Kalau jenis dok balun semua makanan..haa..bukan six packs la namanya (macam aku je?).

Kepada habang-habang pagan!  kalau badan dah tegap, tapi ke hulu ke hilir pimpin tangan anak dara orang yang bukan muhrim tak best jugak kan? Alang-alang nak tegap tuh, biarlah macam Uwais al-Qarani yang training angkat anak lembu selama 8 bulan then gendong ibu kesayangan ke Mekah untuk menunaikan haji. Kita ni..tak kesah lah yang badan tough ke, badan keding ke, nak pimpin tangan mummy masing-masing lintas jalan pon belum tentu (T_T)

Sekarang saya cuba kupaskan pulak betapa cynicalnya umat Islam sesame mereka sendiri. Sebagai contoh, saya pulang dari Egypt semasa cuti summer tahun satu dan melawat ke sekolah. Berjumpa seorang guru, dia terus mengatakan “Awak belajar kat Mesirkan? Sayangnya pakaian tak nampak macam student dari Mesir je”. *Haha! Saya memang tak kesah pon. Time tuh memang pakaiskinny jeans tapi tak la ketat, dengan baju topman and coat*.  Lepas tuh ketika bulan ramadhan dalam cuti yang sama, saya memakai jubah hitam berkopiah ke solat tarawikh. Solat dibahagian belakang2, tak la 10 saf pertama. Habis solat tarawikh beberapa orang budak lelaki berusia lingkungan 13-15 tahun datang salam cium tangan. *Dalamhati..eh..aku bukan orang alim2 pon.pakai jubah je la hadek oi..*.

Itu pengalaman saya, di mana kita dapat lihat, individu yang sama, tapi pandangan masyarakat kepada dia itu berbeza hanya kerana pakaian yang diletakkan atas  tubuhnya. Yeah say aada reason saya tersendiri kenapa saya memakai skinny jeans di luar, di masjid berjubah. Yelah saya ni dulu bukannya minat pon tentang Islam, kalau orang nak berdakwah datang pakai kopiah, memang 10KM nampak dah larikan diri. So saya cuba kurangkan jurang judgemental orang yang hendak didakwah itu terhadap pendakwah. Dan kenapa saya memakai jubbah ke masjid, just simply its a sunnah.Pakai handsome2, berjubah, semboq minyak wangi ckit. And kalau nk berdakwah dengan berjubah di masjid pon. Memang tak salah? Itu perkara biasa kan? Kau hado nampak Imam pakai jeans ngan t-shirt jadi imam tarawikh? Haha!

Sikap cynical yang wujud dalam umat Islam itu bukanlah perkara yang baik, namun kita ada kuasa untuk mengubahnya untuk menjadi lebih baik bukan? Ramai pendakwah di luar sana, pemakaiannya macam rock2, berdakwah kepada pelacur dan sebagainya. Tidak kurang juga golongan berjubah yang memantapkan lagi iman saudara sesama muslim.

Kadang-kadang ada umat Islam yang bersifat cynical terhadap agama Islam sendiri. Pelik kan? Perumpamaannye macam seekor ikan yang phobia dengan air, padahal mereka hidup di dalam air. Ke ade ikan yang jalan kat daratpakai water tank ke hulu ke hilir? Haha.

Senang saya menulis apa yang berlaku di sekeliling saya.Semalam baru tamat pilihan raya Presiden Mesir. Satu dunia tertanya-tanya siapakah bakal memimpin Mesir. Yela bak kata orang, Mesir ni penting, kunci menyelamatkan Gaza la ape semua. Dalam pilihan raya tersebut 2 calon bertandingiaitu seorang dari wakil Muslim Brotherhood iaitu Mohamed Morsi (My UniversityProfesor!)and seorang lagi bekas Perdana Menteri Mesir semasa pemerintahan Hosni Mubarak iaitu Ahmed Shafik.

Tiba-tiba semasa pilihan raya berlansung penuh timelimetwitter dan facebook penduduk dunia menyokong Morsi terutama penuntut-penuntutMalaysia di Mesir. Yelah kamikan sangat prihatin dan menyokong Muslim Brotherhood. (Time dah official nilah ah baru nak sokong, time under ground dulu, semua caci.) . Tapi mengapa Shafik masih memberi saingan yang hebat kepada Morsi yang dikatakan calon paling layak menduduki jawatan Presiden?.Bila di tanya kepada penduduk Mesir sendiri, ramai antara mereka takut,sekiranya Morsi menang, Egypt akan jadi seperti Arab Saudi, di mana perempuan perlu berniqab, kemudian banyak lagi aktiviti mereka akan terbatas dan seterusnya kemungkinan besar undang-undang Islam akan di daulatkan di bumi Anbia ini.

Itu yang ditakuti mereka, undang-undang Allah. Tapi mereka mengaku Islam tapi tak mau apply. Haa..Bagi saya mereka ini bukannya menolak hukum Allah, Cuma mereka tidak faham dan tidak hadam apa yang telah Allah perintahkan. Cuba kalau di terangkan elok-elok, di masukkan dalam sylibus pelajaran di sekolah-sekolah, insyaAllah umat Islam di Egypt akan makin utuh!

Akhir kata, kalau tak tahu, jangan buat-buat tahu. Kalau tak kenal, rapat lah dahulu, kenali dahulu apa yang cuba di sampaikan. Kalau tak cinta selepas kenal, tak pa, mereka ada jalan mereka sendiri, kita ada jalan Islam kita sendiri. Tapi pastikan kedua-duanya sampai kepada Allah. Kalau baru baca buku 2 -3 kitab dah nak kafirkan orang or  baru tengok video youtube Ustaz Azhar Idrusrasa dah beriman. Haa..simpan lah dulu. Belajar, belajar dan terus belajar siapa itu Allah.

O mankind, you arethose in need of Allah , while Allah is the Free of need, the Praiseworthy
Surat Fatir [35:15]

Thursday, June 7, 2012

Kalau benci, bilang benci, kalau sayang, bilang 143!


Peace Upon You. Di Egypt sekarang ini, ada satu eventpenting yang sedang berlaku, iaitu Pilihan Raya Presiden dan satu lagi titiksejarah yang telah berlaku adalah hukuman penjara seumur hidup kepada bekasPresident Egypt ke-4 Hosni Mubarak. Banyak respond dilemparkan oleh masyarakatdunia kepada keputusan itu, antaranya :

Anti-Mubarak
“Hanya ibubapa para syuhada revolusi tahu betapa pedihnya keputusan tadi”, “Syaitan itu tidaklayak hidup”, “Orang yang zalim perlu mati”, “Mubarak sepatutnya dikenakanhukuman gantung”, “Sepatutnya Hosni Mubarak dikenakan hukuman qisas”.

Pro-Mubarak
“Darah pejuang syahid seperti Mubarak tidak akan mati dalam keaiban”, “Alhamdulillah, inilah keadilan mahkamah Egypt”,

Itu antara reaksi yang dapat dilihat. Namun ada juga beberapa user yang comment dalam article BBC, CNN serta seorang rakan Egyptian mengatakan, undang-undang di Mesir, kepada banduan yang berumur 85 tahun keatas, mereka kebanyakkannya tidak akan duduk di dalam penjara namun banyak menghabiskanmasa di hospital penjara kerana keuzuran mereka dan itu adalah atas sebab hak kemanusiaan.Jadinya apakah nasib Husni yang masuk penjara pada umur 83 tahun?

Sebenarnya bila di lihat revolusi yang sedang berlaku dinegara-negara Islam ketika ini, saya rasakan, Revolusi Egypt adalah yang paling aman, dan Hosni Mubarak turun dengan rela hati. Jika dilihat apa yang telah Muammar Gaddafi lakukan kepada Libya? Hanya kerana ego dalam diri dia sanggup membunuh rakyatnya sendiri. Dan kini pula berlaku perkara lebih kurang sama, di Syria.Setiap hari ada je orang update gambar penghapusan ummat sunni di Syria. Baby mati dengan kesan tembakan, kepala kanak-kanak terburai sehingga meleleh otakkeluar dan macam-macam lagi.

Saya ucapkan syabas kepada mereka yang prihatin akan isu-isu umat Islam semasa, kemudian kongsikan kepada rakan taulan yang lain. Tapi sebenarnya apa yang kita sebagai umat Islam cuba lakukan?
Dalam isu Palestin jika kita lihat, Isu ini sudah lama dicanang, tapi apakah kesannya? Paling terbaru bila ramai orang yang PRIHATIN menukar profile picture mereka kepada profile picture hunger strike. Be Brown katanya..haha. Tapi selepas semuanya selesai, banduan mendapatkan haknya, semua orang menukar kembali kepada profile picture gambaq bunga-bunga, gambaq lompatsana-sini, gambaq depan cermin toilet. Ye dak? Eh? Mana keprihatinan anda semua tadi? Adakah bersifat sementara ataupun adakah Islam sudah menang di Palestine?

Dalam kebanyakan kempen Palestine, selalu ditekankan “Israel Laknatullah”, “Boikot Israel”, “Israel patut dihapuskan”. Tak kurang pula yang menonton  “The Arrival” kemudian menyalahkan FreeMason.Wah! Semangat benar ye kita membenci Israel.
Persoalannya di sini, wajarkan perjuangan kita berlandaskankebencian ataupun kasih sayang? Saya memilih kasih sayang. Kenapa?

Sekiranya membenci yang disemai, kemudian tiada sudah sebab untuk dibenci,apa yang kita akan lakukan?. Kalau betul kita bencikan Israel dan sebagainya,yang patut dibenci bukanlah mereka, tapi diri sendiri yang lalai dengan tugas kita sebagai hamba Allah di atas muka bumi ini, dan adalah salah kita tidak menyayangi saudara-mara kita di Palestin. Yela, Tukar profile picture hunger strike, lepas tuh, hilang focus, lalai dengan nikmat dunia, nampak cantik ckit picture time round-round Europe, terus tukar profile picture dengan menara Eiffel Tower.

Kalau kita semaikan kasih sayang terhadap saudara mara kita di Palestine, dalam suapan nasi teringat mereka yang kebuluran di sana. Ketika shopping nak beli kasut mahal-mahal teringat para syuhada yang perlukan bantuan dari kita. Nabi mengajar umatnya untuk berkasih sayang, lihat bagaimana Baginda menyayangi ahli baitnya, sahabat-sahabatnya dan juga ummatnya. Mana mungkin kebencian bisa disaingkan dengan kasih sayang? Yang dibenci itu maksiat, tapi yang disayangi itu insan.

Friday, June 1, 2012

Hari Raya dan Pilihan Raya



Peace Upon You. Di Malaysia sekarang ini heboh mengatakan tentang Pilihan Raya Umum yang bakal menjelang tiba. Dari kedai nasi lemak cik kiah hingga ke kedai wantan mak mar, suma orang berjumpa jaa  akan membincangkan tarikh PRU yang akan datang. Jadi saya pon tak nak terlepas peluang “bergossip” perihal pilihan raya. *Kalau PRU dibuat june, sedih saye tak dapat mengundi.Yela walaupun muka ni na├»ve dan nampak muda seperti baru 16 tahun, hakikatnya saya dah nak masuk 21 tahun*

Kali ini saya akan cuba bawakan contrast suasana antara umat Islam di Malaysia membuat pilihan semasa persediaan menyambut hari raya dan juga suasana sebelum pilihan raya umum di lansungkan. Kenapa saya memilih dua setting suasana ini? Sebab bagi saya, kedua-duanya melibatkan seseorang untuk membuat keputusan dengan harapan agar hari kelak mereka akan merasa senang hati. Yela kalau salah pilih parti, nanti di perintah oleh kerajaan zalim, pastu kalau salah pilih saiz baju raya plak, gonjeng kau pergi solat sunat raya. *Seluar saye selalu gonjeng! Baju raya beli siapkan, bukan tempah*

Iklan

Hari Raya : Selepas Buletin Utama, semua orang akan ternanti-nanti iklan Petronas yang sedih-sedih tapi menusuk kalbu!

Pilihan raya : Dalam semua berita iklannya apa? “Skandal seks!”, “Sumpah laknat” and “Rasuah dari pihak XXX”

Akhbar

Hari Raya : Semua orang seronok tengok page Salam Perantauan. Yela melihat anak watan di luar negara mengucapkan Selamat Hari Raya kepada keluarga di tanah air *Ade jugak yang post salam perantauan, tapi still balik beraya kat Malaysia.Dah tu siap tunggu bila Salam Perantauan dia nak keluar kat paper*

Pilihan raya : Salam muzakarah. Selama berpuluh-puluh tahun bertegang urat, time-time nak pilihan raya lah nak salam muzakarah ye? Cee buat setahun sekali instead of 4 tahun sekali pilihan raya, mungkin akan ada muzakarah setiap tahun kot?

Promotion 

Hari Raya : Semua orang mesti teringat atau pernah melalui pengalaman bulan-bulan puasa, kene ikut mak ayah pergi ke Jalan TAR untuk shopping baju raya. Berjalan kaki sepanjang Jalan TAR melihat deretan-deretan kedai menjual pakaian raya kemudian dah penat shopping, berbuka puasa di Restoran Nasi Kandar Insaf. Tapi apa yang bagusnya, walaupun berpuluh-puluh kedai pakaian di satu tempat, mereka hanya mempromosikan barangan mereka, tidak pulak kutuk mengutuk gerai sebelah contohnya “Jualan hebat! Jualan Hebat! Harga Runtuh! Kedai sebelah jual barangan Siam, mahai nak mampus!”

Pilihan raya : Macam biasa, dalam kempen-kempen pilihan raya, untuk menunjukkan mereka benar, mereka memburukkan parti lawan. Tidak tahukah wahai sekalian politician, kalau kamu semua membela rakyat tidak kira masa berdekatan pilihan raya atau tidak, rakyat akan nampak siapa yang layak menyuarakan suara mereka ke pihak atasan. Sebagai contoh, sudah menjadi trend kalau ada masalah alam sekitar rakyat terus call Karam Singh Walia. Tak payah pon die memburukkan TV 1 or TV2 untuk membuatkan orang memilih dia sebagai tempat membuat aduan.

Ketua

Tokey  Kedai Hari Raya : Semua tokey kedai akan sibuk, menguruskan stocks kain yang baru sampai, stocks tudung, dan memikirkan cara untuk menarik pelanggan dan juga menetapkan harga yang murah. Tak pulak nampak tokey Gulatis pergi depan Kamdar promosikan barang mereka.

Calon Pilihan Raya : Semua calon pemimpin sibuk mencari salah pihak lawan, kalau tidak mencari salah pun, mereka akan sibuk defend diri mereka dari fitnah pihak lawan. Ada yang buat ceramah, the same date, same time dan khemah berhadapan. Saya tak tahulah apa yang sebenarnya mereka cuba lakukan.

Berkumpul

Hari Raya : budak-budak turun ke jalanan untuk BERKUMPUL membawa mercun dan bermain ramai-ramai. Ada yang berlawan meriam! Ada yang just duduk dalam compound rumah, maen bunga api pusing-pusing je *Anak sorang, parent mesti la jaga*. Tak pon ada yang mak ayah tak bagi keluar rumah, tak bagi maen bunga api, anak dia depa dapat main mercun pop-pop jela baling kat dinding.

Pilihan Raya : budak-budak, para remaja semuanya termasuk mak dan bapak budak turun ke Dataran Merdeka BERKUMPUL SECARA AMAN memakai baju bertema kuning. Hehehe! If you know what I mean


Habis sudah compare and contrast suasana antara hari menjelang hari raya serta pilihan raya. Ada sedikit perkongsian dari rakan saya tentang kepemimpinan yang mungkin kita boleh spark our mind kejap untuk berfikir

Desire for leadership without understanding the serious responsibility involved. This is what the Messenger of Allaah (peace and blessings of Allaah be upon him) warned us against when he said, “You will be very keen to be leaders, but you will regret it on the Day of Resurrection, for although it seems easy in the beginning, it becomes a hardship later on [literally: the breastfeeding is a luxury but weaning is miserable].” (The meaning is that at the beginning, leadership brings wealth, power and enjoyment, but later it brings the risk of being assassinated or deposed, and one will be brought to account on the Day of Resurrection). (Reported by al-Bukhaari, no. 6729). The Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him) also said: “If you wish, I could tell you about leadership and what it is. Firstly, it is blame; secondly, it is regret; and thirdly, it is punishment on the Day of Resurrection – except for one who is just.” (Reported by al-Tabaraani in al-Kabeer, 18/72; Saheeh al-Jaami’, 1420). If it were the case that a man wanted to carry out duties and responsibilities, where there is no one better for the job than him, with the intention of doing his best and being sincere and just, as Yusuf (peace be upon him) did, then we could say that this is fair enough. But in most cases it is the matter of a strong desire to lead and put oneself forward although there is a better person, denying the opportunity of leadership to those who are qualified and wanting to be the only one to issue instructions and prohibitions.

Apa-apapun, buatlah pilihan yang bijak agar syiar Islam berdiri tegak di tanah tumpah darahku Malaysia.Kadang-kadang keputusan yang kita ambil adalah baik untuk kita tapi tidak tentu baik untuk generasi yang akan datang.Istikarahlah, jangan lupa ye. Dan jangan kita terlalu fanatic dengan mana-mana parti ataupun pemimpin, kerana sejarah telah membuktikan, dek kerana terlalu fanatikkan seorang pemimpin, Khalifah Uthman bin Affan mati terbunuh, kerana fanatiknya kepada pegangan sendiri, syiah itu muncul. Ini semua terpalit dalam sejarah Islam, tolonglah..belajar dari apa yang telah berlaku.

Maaf di pinta sekiranya post ini ada menyakiti mana-mana pihak. Saya hanya berniat untuk membuat pembaca berfikir tapi “Kalau sesiapa singgah di Wet World Pedas, pasti dia terasa keriangannya!”.