Thursday, May 30, 2013

Kenapa aku hidup lagi?

Kredit : Media PCZ

Peace Upon You. Alhamdulillah Beberapa minggu lepas dapat join lawatan sambil belajar ke Makam-makam sekitar Kaherah. Paling best dapat melawat Jabal Muqattam. Tempat dimana wali-wali Allah disemadikan. Satu bukit penuh! Ramai baq hang.

Yeah, setiap orang ada reason masing-masing untuk menyertai lawatan ini. Ada yang mahu bertawasul, ada yang mahu melepaskan lelah, ada yang saja nak ramai-ramai ronda kawasan perkuburan. Harhar! Tapi bagi saya, saya cuma mahu kenal hamba-hamba Allah ini dan tahu bagaimana mereka mampu mendekatkan diri dengan Allah.

Antara kenangan manis semasa melawat makam-makan tersebut, saya rasa paling special bila kami melawat makam “Wali Soghir” ataupun translationnya, wali kecil.

Siapa itu wali kecil ini? Nama beliau ialah Syeikh Ashraf Ar-Rifai’e Al Husaini. Apa keistimewaan beliau? Di awal usia 2 tahun beliau mula menghafaz Al-Quran dan pada usia 3 tahun bacaan Qurannya didengar oleh Syeikh-syeikh Azhar seterusnya mereka mengesahkan bacaan Al-Quran beliau betul. Pada usia yang muda beliau mula berdebat ataupun berbincang dengan syeikh-syeikh pada ketika itu. Nah! Disini buktinya, Allah itu Maha Esa. Macam mana seorang kanak-kanak berusia 3 tahun mampu memperoleh ilmu-ilmu ini? Namun hamba Allah yang istimewa ini meninggal pada usia 4 tahun.

Apa yang menyayat hati saya ialah, bila mana ibu bapa Wali Soghir ini yang menjaga makam anaknya. Lembut kedua orang tua ini menjaga kubur anak mereka. Menanti pengunjung yang tiba dan melayan kami bagai anak mereka sendiri. Sangat friendly. Di akhir pertemuan, saya tidak tahu siapa yang mengucapkan perkataan ini, namun ianya betul-betul terpahat di sanubari saya “Semua orang ada ujian masing-masing, termasuk Wali-wali Allah”

To be honest, saya kadang-kadang rasa putus asa untuk mencari jalan pulang kepada-Nya. Kalau term medicnya, “stuck in my own revolving door”. Keadaan dimana kita cuba meninggalkan maksiat, bertaubat namun kerap tersasar kembali ke jalan yang lama. Sedih tuh kadang-kadang sampai tahap dalam doa saya bertanya, “Ya Allah..kenapa Engkau masih memberikan aku peluang untuk hidup? Aku tahu itu dosa, aku cuba elak, tapi aku terbabas juga, lalu ku pohon keampunan dan terbabas lagi. Seperti aku mempermainkan janjiku pada-Mu”

Tapi semalam, saya dapat “double kill”. Pertamanya pagi-pagi bila baca Quran. Suran Al-Anfal : 33. Actually ayat ini Allah turunkan untuk penduduk Makkah dalam peristiwa Hijrah. The whole story start from ayat 30-35. Boleh buka tafseer Quran untuk penerangan lebih lanjut.

Cuma sangat terkesan kepada saya yang literally hanya membaca Ayat 33 di second main thing iaitu “Dan tidaklah (pula) Allah akan menghukum mereka, sedang mereka  (masih) memohon ampunan”

Saya ni jenis baca 1 ayat, kemudian terus baca terjemahan, pastu sambung balik baca ayat seterusnya. Yela arabnya tak paham kan. Bila baca terjemahannya..terus my heart skip a beat! Maybe aku masih ada harapan..

Kemudian, my second hit bila matlutfi p post plak video Sebelah Sayap. Pergh..menusuk kalbu part yang kawannya yang sedang cuba berubah, asyik tulis atas kertas puteh kemudian padam and then do it again. Huuu..memang itu yang saya rasakan, tapi matlutfi berjaya sampaikan dalam bentuk perbuatan. Betullah apa yang saya rasa, give up bila buat salah, bertaubat tapi buat lagi. Kalau ditulis atas kertas, padam, then tulis balik. Mau koyak oi kertas tu.

But in the end, I jump on to simple conclusion dari ayat Surah Al-Baqarah yang kita selalu baca kalau jumpa hantu. “yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). ”
 

Mungkin kita rasa kita tak patut hidup, kita lelah dengan diri sendiri yang dok buat dosa yang sama balik. Tapi hanya Allah sahaja tahu apa yang akan terjadi masa hadapan. Mungkin kita hidup ini bukan untuk kebaikan diri sendiri, tapi masa hadapan kita mampu membawa kebaikan untuk orang lain. Apa-apa pon, quotes dalam video sebelah sayap paling best "Kalau tak dapat pahala berhenti buat dosa, atleast dapat pahala cuba jadila"

2 comments:

nazmi shaarani said...

very thoughtful indeed..wei balik tak tahun ni?

the cerebro said...

insyaAllah balik mie. ko blk ke?