Friday, April 13, 2012

Apa nama..(Gaya Tun.M)



Peace Upon You. Semasa pemerintahan Hosni Mubarak, kerajaan Mesir telah meluluskan satu undang-undang di mana rakyat Mesir tidak boleh ada nama lebih dari satu perkataan sahaja. Sebab itulah kalau bertanya nama kanak-kanak ataupun remaja di sini, semua nama ahmad je..tak pun Muhammad. Cuma Professor or Dr kami sahaja yang tua-tua sikit early 40's and above ada nama panjang. Kesiankan? Kita orang Malaysia, nama sekarang nak 3 perkataan je. Bunga Citra Lestari la, Zara neolora Gucci. #eh?. Tapi sehebat mana pon nama kita, baru 3 patah perkataan,mungkin ada yang lebih sikit empat. Tahukah anda Allah ada 99 nama? Cee…semua orang tahu kan? Tapi siapa tahu maksud nama-nama tersebut? Jen jen jen..

Allah! there is no god but He! To Him belong the Most Beautiful Names.
Surah Taa ha : 8

To be honest, saya ni tak pernah ada pun pengajian secara ilmiah berkaitan Asmaul Husna ni. Time sekolah rendah memang lost, masuk STAR saya just ikut-ikut orang berzikir dalam surau time menunggu antara solat maghrib ke isyak. Itu pon ikut pakai dengar, sebutannya ntah ke mana, janji ada bunyi. Tapi beberapa minggu lepas saya melihat seorang rakan update 99 Nama Allah bersama maksudnya di twitter. Wah! Seronok gila baca. Sebelum ni saya hanya tahu Al- Malik, Ar-Rahman dan beberapa yang lain.Ni ada sedikit buah tangan dari saya berkenaan 99 Nama Allah.

Ar-Rahman (Maha Pemurah)
Ar-Rahim (Maha Penyayang)
Al-Malik (Maha Memiliki Menguasai Seluruh Alam)
Al-Quddus (Maha Suci)
As-Salaam (Maha Sejahtera)
Al-Mukmin (Maha Mengurniakan Keamanan)
Al-Muhaimin (Maha Memelihara)
Al-Aziz (Maha Perkasa)
Al-Jabbar (Maha Kuasa)
Al-Mutakabbir (Maha Memiliki Segala Keagungan)
Al-Khaaliq (Maha Menciptakan)
Al-Baari (Maha Mengadakan)
Al-Musawwir (Maha Membentuk Rupa)
Al-Ghaffar (Maha Pengampun)
Al-Qahhar (Maha Mengalahkan)
Al-Wahhab (Maha Pemberi Kurnia)
Ar-Razzaq (Maha Pemberi Rezeki)
Al-Fattah (Maha Pemberi Keputusan)
Al-Alim (Maha Mengetahui)
Al-Qaabiz (Maha Menyempitkan)
Al-Baasit (Maha Melapangkan)
Al-Khaafiz (Maha Merendahkan)
Ar-Rafi (Maha Meninggikan)
Al-Muizz (Maha Memuliakan)
Al-Mudhill (Yang Menghinakan)
As-Sami' (Maha Mendengar)
Al-Basir (Maha Melihat)
Al-Hakam (Maha Mengadili)
Al-Adl (Yang Mempunyai Keadilan)
Al-Latif (Maha Lemah Lembut)
Al-Khabir (Maha Berwaspada)
Al-Halim (Maha Penyantun)
Al-Adhim (Maha Besar)
Al-Ghafur (Maha Pengampun)
As-Shakur (Maha Mensyukuri)
Al-Ali (Maha Tinggi)
Al-Kabir (Maha Berwaspada)
Al-Hafiz (Maha Memelihara)
Al-Muqit (Maha Perkasa)
Al-Hasib ( Amat Dihormati)
Al-Jalil (Maha Mulia)
Al-Karim (Maha Pemurah)
Ar-Raqib (Maha Mengawasi)
Al-Mujib (Maha Memperkenankan)
Al-Waasi' (Maha Lapang)
Al-Hakim (Maha Bijaksana)
Al-Wadud (Maha Pengasih)
Al-Majid (Maha Mulia)
Al-Baaith (Maha Membangkitkan Semula)
As-Shahid (Maha Menyaksikan)
Al-Haq (Maha Benar)
Al-Wakil (Maha Mentadbir)
Al-Qawi (Maha Kuat)
Al-Matin (Maha Kuat)
Al-Wali (Maha Memerintah)
Al-Hamid (Maha Terpuji)
Al-Muhsi (Maha Menghitung)
Al-Mubdi (Maha Pencipta dari Asal)
Al-Muid (Maha Memulihkan)
Al-Muhyi (Maha Menghidupkan)
Al-Mumit (Maha Pemusnah)
Al-Hai (Yang Hidup Kekal)
Al-Qayyum (Maha Berdikari)
Al-Waajid (Maha Mencarikan)
Al-Maajid (Maha Mulia)
Al-Waahid (Maha Tunggal)
Al-Ahad (Maha Esa)
As-Samad (Tumpuan Segala Hajat)
Al-Qaadir (Maha Berkuasa)
Al-Muqtadir (Maha Berkuasa)
Al-Muqaddim (Maha Menyegerakan)
Al-Muakkhir ( Maha Penangguh)
Al-Awwal (Maha Awal)
Al-Aakhir (Maha Akhir)
Adh-Dhaahir (Maha Nyata)
Al-Baatin (Maha Tersembunyi)
Al-Waali (Maha Melindungi)
Al-Muta-aali (Maha Tinggi)
Al-Barr (Maha Membuat Kebajikan)
At-Tawwaab (Maha Menerima Taubat)
Al-Muntaqim (Maha Pembalas Dendam)
Al-Afuw (Maha Pemaaf)
Ar-Rauf (Maha Pengasih)
Maalik-ul-Mulk (Penguasa Kerajaan Semesta)
Dhul-Jalaali wal Ikraam (Pemilik Kebesaran dan Kemuliaan)
Al-Muqsit (Maha Saksama)
Al-Jami' (Maha Mengumpulkan)
Al-Ghani (Maha Kaya)
Al-Mughni (Maha Memakmurkan)
Al-Maane (Maha Melarang)
Adh-Dhaarr (Maha Memberi Derita)
An-Naafi' (Memberi Manfaat)
An-Nur (Maha Bercahaya)
Al-Haadi (Maha Petunjuk)
Al-Baaqi (Maha Kekal)
Al-Waarith (Maha Mewarisi)
Ar-Rashid (Maha Bijaksana)
As-Sabur (Maha Penyabar)

Seronok tak baca maksud-maksud nama Allah? Yela kalau #retis macam Aaron Aziz orang berkejar-kejar nak tahu nama IC dia, why not kita faham dan hadam Asmaul Husna ni. Ikut lah ada orang seronok baca nama-nama di atas sebab nak tahu maksud nama kawan ataupun nama bapak kawan (Yela orang melayu kan letak nama berdasarkan nama-nama Allah), ataupun kita dengan kefahaman kita tentang setiap nama ini, memudahkan kita dalam beribadat mahupun berdoa

And (all) the Most Beautiful Names belong to Allah, so call (dua’) on Him by them, and leave the company of those who belie or deny (or utter impious speech againts) His Names. They will be requited for what they used to do.
Surah Al-Araf : 180

Sebenarnya bila dikaji nama-nama Allah ni, perasan tak ada lebih kurang 3 kali di ulang sifat Allah yang Maha Pemaaf dan ada beberapa lagi sifat yang diulang-ulang. Betapa besarnya pengampunan Allah kepada hamba-Nya dan kasih serta sayang Dia kepada kita. Ayuh kenali dan fahami makna kekasih kita yang SATU ini! Kalau siapa dapat join class tauhid atau pun baca huraian satu persatu makna Asmaul Husna ni..lagi terbaek! Teruskan explore ye

2 comments:

Nurulhuda Shukry said...

http://www.youtube.com/watch?v=1d3c4YefoPg
(:

ariff haikal said...

thank you for the video. mmg sy dengar dlm ipod asmaul husna ni pon! hehe. n igt nk letak link kt sini. tp saje tk letak, nk suruh readers explore sdiri. ape2 pon. thank you